پایگاه خبری تحلیلی ابصارخبر اردبیل ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
سرپرست دانشگاه فرهنگیان بنت الهدی صدر اردبیل:

آموزش و پرورش نقش اساسی در شکل گیری هویت دانش آموزان دارد

سرپرست دانشگاه فرهنگیان بنت الهدی صدر اردبیل گفت: آموزش و پرورش تنها نهادی است که همه خانواده ها به آن اعتماد دارند و فرزندانشان را به آن می سپارند پس باید در راستای عمیق تر شدن این اعتماد برنامه ریزی ویژه انجام شود.

به گزارش خبرنگار ابصارخبر،  نقل از قلم رسا، زیبا قاسم زاده دکترای جامعه شناسی و سرپرست دانشگاه فرهنگیان بنت الهدی صدر اردبیل در خصوص هویت و عوامل شکل گیری آن در دانش آموزان گفت:  در بحث هویت با دو واژه کیستی و چیستی مواجه هستیم و روی هم رفته صحبت از کیستی و چیستی فرد است، بدین معنی است که من چگون خود را می بینیم و علاوه بر آن دیگران را چگونه می بینیم. در واقع هویت به وسیله اجتماع تعریف و به وسیله دیگران و خود شخص تشخیص داده می شود.

وی در ادامه با اشاره به فرایند هویت یابی افزود: نقش خانواده به عنوان اولین کانون تربیت فرزندان و بعد از آن مدرسه در فرایند هویت یابی حائز اهمیت است، خانواده اولین و اساسی ترین محیط اجتماعی شدن است، کودکان بر اساس تربیت و سبک زندگی که در محیط خانواده و نوع ارتباطی که با والدین دارند رشد می کنند و هویت آنان شکل می گیرد.

سرپرست دانشگاه فرهنگیان بنت الهدی صدر استان با اشاره به این موضوع که اگر فرایند هویت یابی و دوره تربیت در محیط خانواده به خوبی شکل نگیرد در ورود به مراحل بعدی زندگی از جمله مدرسه با مشکلات زیادی همچون بحران هویتی مواجه خواهد شد گفت: اسای ترین دوران رشد شخصیتی و روانی هر انسان دوره کودکی است ،که گذر مناسب از این دوره تضمین کننده رشد تکاملی وی در مراحل بعدی است.

قاسم زاده در تشریح راهکار های مقابله با بحران هویتی گفت: مهم ترین اولویت، برنامه ریزی روی آموزش و افزایش سطح آگاهی خانواده ها بخصوص مادران در تربیت دانش آموزان است، چرا که یک مادر تحصیل کرده و آگاه بهترین تربیت را در خصوص فرزندان خواهد داشت چنین افرادی می توانند با برعهده گرفتن نقش های اجتماعی منابع هویتی را به سمت و سوی مناسب سوق دهند.

این مدرس دانشگاه تاثیر آموزش و پرورش به عنوان بدنه اصلی جامعه در فرایند شکل گیری هویت دانش آموزان را موثر دانسته و عنوان کرد: آموزش و پرورش تنها نهادی است که همه خانواده ها به آن اعتماد دارند و فرزندانشان را به آن می سپارند پس باید به این اعتماد اجتماعی توجه شود و در راستای عمیق تر شدن این اعتماد برنامه ریزی صورت گیرد.

وی تصریح کرد: اولین قدم در این راستا فراهم آوردن فرصت های برابر آموزشی برای تمامی دانش آموزان است به این معنی که کسی از فرصت های برابر یادگیری محروم نماند و این توازن بهم نخورد.

زیبا قاسم زاده تاثیر هم سن و سالان در شکل گیری هویت را موثر دانسته و بیان کرد: هم سن و سالان که از آن ها به عنوان گروه نخستین نیز یاد می شود  تاثیر بسزایی در فرایند شکل گری شخصیت اجتماعی یکدیگر دارند، دانش آموزان از یکدیگر تمام رفتار های ریز و درشت اجتماعی را یاد می گیرند. تربیت در مدرسه فقط از طریق معلم اتفاق نمی افتد بلکه یک دانش آموز از تمام حرکات رسمی و غیر رسمی، می آموزد.

وی تشریح کرد: اگر در کلاس درس دانش آموزی هست که داری آسیب های اجتماعی هویتی است قطعا رفتار های آن بر روی دیگر دانش آموزان تاثیر خواهد گذاشت؛ کودکان دوست یابی را از مدرسه شروع می کنند و در یک گروه سنی خاص تاثیر پذیری از هم سن و سالان از اولیای خانواده و مدرسه پیشی میگیرند که همچنان پایه و اساس آن تربیت، نشات گرفته از خانواده ها است.

سرپرست دانشگاه فرهنگیان بنت الهدی صدر اردبیل با عنوان این موضوع که در مدارس هدف از تحصیل صرف مدرک تحصیلی نیست گفت: از معلم این انتظار است که در تربیت دانش آموزان کوشا ترین فرد باشد و با زیبا ترین هویت آنان را به جامعه تحویل دهند؛ در مدارس باید شهروند مطلوبی تربیت شود که برای جامعه و دیگران مفید باشد، اگر آموزش و پرورش به این سمت و سو حرکت کند قطعا موفق خواهد شد.

وی در ادامه رسانه ها را به عنوان یکی از مهم ترین ابزار ها در فرایند ایجاد شخصیت عنوان کرده و ادامه داد: با توجه به اینکه گرایش عمومی به رسانه افزایش یافته است پس باید برنامه ریزی هایی در تولید محتوای رسانه ای صورت گیرد و تهدید ها تبدیل به فرصت شود؛ برنامه هایی که در شبکه های رسمی در ساعات مشخص پخش می شوند جزو پر مخاطب ترین هستند، گاها یک کلیپ 15 دقیقه ای به قدری تاثیر گذار است که شاید تاثیر چندین ساله یک معلم به این اندازه نباشد.

قاسم زاده  با بیان این موضوع که چیزی که در چندین سال اخیر از طریق رسانه ها ارائه شد یک نوع سبک زندگی را به مخاطبین ارائه داد که خود آن بخشی ازعناصر تشکیل دهنده ی هویت است یادآور شد: اولین بحث در رسانه محتواست و باید از نماد ها و معیار هایی که ریشه ملی و مذهبی دارند گرفته می شود؛ در گذشته به  کودکانمان یاد می دادیم که با غریبه ها صحبت نکند اما  امروزه با همین بیگانه(تلویزیون)، کودک چندین ساعت با آنان صحبت می کند و کسی نیست به محتوایی که ارائه می دهد توجه کنند.

وی تشریح کرد: رسانه ها باید برای جوانان در گروه های سنی خاص تولید محتوای مناسب داشته باشند، اگر چه در بحث های مذهبی و تاریخی محتوا زیاد است ولی باید ببینیم تا چه حد توانسته ایم از آنان دررسانه ها استفاده کنیم.

قاسم زاده در پایان خاطر نشان کرد: امروز فقط کلاس درس نیست که دانش آموزان در آن به یادگیری مشغول هستند بلکه خود رسانه و فضای مجازی تاثیر گذار است؛ وسایل ارتباطی مانند تلوزیون، روابط اجتماعی را کوتاهتر می کند، چرا که مخاطب را موظف می کند پای آن بنشیند.

وی اظهار کرد: با توجه به ویژگی های رسانه های امروزی تاثیر هر کدام روی هویت متفاوت است و باید در این عرصه والدین، سیاست گذاران و...، در بحث تولید محتوا در تلویزیون مدیریت داشته باشند.

انتهای پیام/