پایگاه خبری تحلیلی ابصارخبر اردبیل ۰۴:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۱
توسط انجمن علمی ادیان و عرفان برگزار شد؛

نشست تفسیر و تاویل عرفانی قرآن کریم در دانشگاه محقق اردبیلی

نشست علمی تفسیر و تاویل عرفانی قرآن کریم با حضور جمعی از اساتید و دانشجویان رشته های گروه فلسفه و ادیان و عرفان در دانشگاه محقق اردبیلی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ابصارخبر، صبح امروز نشست علمی با موضوع تفسیر و تاویل عرفانی قرآن کریم با حضور با حضور جمعی از اساتید و دانشجویان رشته های تحصیلی مختلف و به ویژه اساتید و دانشجویان گروه فلسفه و  ادیان و عرفان و سخنرانی صدوقی سها پژوهشگر برتر کشوری توسط انجمن علمی ادیان و عرفان دانشگاه محقق اردبیلی در سالن اجتماعات دانشکده ادبیان این دانشگاه برگزار شد.

صدوقی سها در این نشست با اشاره به آیه ی 7 سوره ی آل عمران به وجوه صحیح قرائت و معنای صحیحِ آیه پرداخت.
 وی در ادامه سخنان خود به تبیین واژه  تاویل پرداخت و گفت: تأویل را بازگرداندن معنا از ظاهر به باطن معنی کردند و تاویل را در نوعی از تقسیم بندی به دو نوعِ تاویل تنزیلی (فروکاستی) و تاویلِ تصعیدی تقسیم کرده اند.

این پژوهشگر برتر کشوری به وجوه مردود واژه تاویل نیز پرداخت و گفت:  آنچه مردود است تاویلِ تنزیلی و فروکاستنِ معنای آیه به مصداقِ خاص و در نتیجه عدول از معنای ظاهری است.

وی افزود: تاویلِ تنزیلی از بین بردنِ معنای ظاهری و قائل شدن به معنایی دیگر برای موضوع و ایجاد تغییر برای معنای مطلق است.

صدوقی سها تاویلِ تصعیدی توسعه دادن در عینِ حال حفظ کردنِ معنای ظاهر دانست و گفت: مثلا در مثال قلم به هر چیزی که بنویسد قلم میگوییم این قلم در چندین مرتبه از هستی چندین مصداق دارد با حفظِ اصلِ معنا. بنابراین در آیه ای از قرآن که به قلم سوگند خورده شده است می توان همه ی مراتبِ قلم را مد نظر داشت.

وی تصریح کرد: در تاویل حداقل دو ضابطه وجود دارد: یکی حفظ معنای ظاهر دومی تطابق با روح کلی کلام و معنای اطلاقی.

پژوهشگر برتر کشوری در زمینه مفاهیم عرفانی در پایان سخنان خود به انواعِ مختلفی از تاویل که ریشه های قرآنی دارد اشاره کرد و گفت: تفسیر عرفانی، تفسیر استنباطی، تفسیر انفسی، تفسیر آفاقی، تفسیر بطنی، تفسیر تعلیمی، تفسیر تفهیمی از انواع تاویل هستند.

انتهای پیام/