پایگاه خبری تحلیلی ابصارخبر اردبیل ۲۲:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۲
کارشناس مسائل فرهنگی و سیاسی حوزه قفقار:

«تعهدگریزی»، «پیمان‌شکنی» و «قانون‌شکنی» جزو برنامه های لاینفک سردمداران کاخ سفید است

کفاش کارشناس مسائل سیاسی به بازخوانی بدعهدی های امریکا پرداخت و گفت: «تعهدگریزی»، «پیمان‌شکنی» و «قانون‌شکنی» واژه های نام آشنایی هستند که سردمداران کاخ سفید آنها را جزو امور لاینفک خود می دانند.

به گزارش ابصارخبر، محمدرضا کفاش جمشید کارشناس مسائل قفقاز و جمهوری آذربایجان ، به بازخوانی بدعهدی های امریکا در جهان پرداخت و گفت: در بین رؤسای جمهوری آمریکا، نام ترامپ بیش از همه با واژه‌هایی چون «تعهدگریزی»، «پیمان‌شکنی» و «قانون‌شکنی» گره خورده به طوری که علی رغم مخالفت‌های آشکار و پنهان جهانی، موثرترین سازمان‌ها و توافقات را بی‌اعتنا به عرف و هنجارهای بین‌المللی ترک کرده ‌است. 

کفاش با بیان اینکه ترامپ در سه سال و نیم از عمر دولت خود، از پیمان های بین المللی آسمان‌های باز و سازمان جهانی بهداشت خارج شده‌است، گفت: این درحالی رخ داده است که وی بسیاری از پیمان های دولت اوباما همچون برجام را نیز زیر پا گذاشت و به تعهدات عمل نکرد.

وی به واکنش های واشنگتن در خصوص اقدامات ترامپ اشاره کرد و گفت: واشنگتن روز یکم خردادماه مدعی شد که در واکنش به اقدامات روسیه، از پیمان آسمان‌های باز خارج می‌شود. معاهده آسمان‌های باز توافقنامه‌ای بین ۳۴ کشور جهان است که سال ۲۰۰۲ به امضا رسید و به اجازه پرواز هواپیماهای تجسسی بر فراز مناطق کشورهای عضو این معاهده ارتباط می‌یابد.

این کارشناس مسائل فرهنگی و  سیاسی گفت: از نگاه ناظران، معاهده مذکور برای ایجاد درکی متقابل و اطمینان به کشورهای امضاکننده درخصوص همه تحرکات و فعالیت‌های نظامی که ممکن است سبب نگرانی آن‌ها شود، امضا شده‌است. 

وی افزود: رفتار آمریکا با پیمان آسمان‌های باز همانند کاری بود که پارسال ترامپ با پیمان «منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد» (INF) با روسیه کرد؛ پیمانی که یازدهم مرداد، پس از ۳۱ سال منقضی شد و بسیاری از کشورها و چهره‌های بین‌المللی به بازگشت مسابقه تسلیحاتی هشدار دادند.

کفاش گفت: بر اساس پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد که در سال ۱۹۸۸ به امضای «رونالد ریگان» رئیس جمهوری آمریکا و «میخائیل گورباچف» رهبر اتحاد جماهیر شوروی رسید، دو طرف متعهد شدند از توسعه، تولید و استقرار موشک‌های کروز یا بالستیک زمینی با برد بین ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر خودداری کنند. 

وی افزود: در روزهای اخیر شاهد یک خروج دیگر از سوی دولت ترامپ بودیم و آن خروج از سازمان جهانی بهداشت بود. ترامپ جمعه نهم خرداد در نشست خبری با اعلام خروج رسمی آمریکا از سازمان جهانی بهداشت، گفت: از آنجا که آنها نتوانسته‌اند اصلاحات لازم را انجام دهند، ما امروز روابط خود با سازمان جهانی بهداشت را پایان خواهیم داد.

این کارشناس مسائل سیاسی گفت: ترامپ، این سازمان وابسته به سازمان ملل را به جانبداری از چین متهم کرده و اظهار کرده بود: سازمان جهانی بهداشت واقعیت را درباره آنچه که در مرکز شیوع ویروس کرونا در شهر ووهان در چین روی داده، بیان نکرده‌است.

وی با بیان اینکه ترک سازمان جهانی بهداشت در میانه شیوع بحران کرونا حتی نزدیکترین متحدان آمریکا را به انتقاد وا داشت، خاطرنشان کرد: این همان کاری بود که ترامپ پیشتر با سازمان‌های دیگر وابسته به سازمان ملل کرده‌ بود.

وی افزود: خروج از «یونسکو» (سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد) در آذرماه ۱۳۹۶ و خروج از «شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد» در ۳۰ خرداد ماه ۱۳۹۷ از آن جمله است، طنز تلخ ماجرا اینجا است که باوجود ادعای آمریکا مبنی بر سردمداری حمایت از حقوق بشر، ترامپ به دلیل حمایت از رژیم صهیونیستی، تصمیم گرفت از این شورا خارج شود.

کفاش در ادامه سخنان خود به رفتار ناهنجار ترامپ اشاره کرد و گفت: خروج از پیمان های بین المللی تابعه سارمان همچون «پیمان تجاری اقیانوس آرام» (TPP) نخستین پیمانی بود که دونالد ترامپ بلافاصله پس از آغاز دوره ریاست جمهوری خود در بهمن‌ماه ۱۳۹۵ از آن خارج شد.

وی به تشریح اهداف پیمان تجاری اقیانوس آرام  پرداخت و گفت: هدف از این معاهده تجاری که میان ۱۲ کشور حاشیه این اقیانوس و پس از هفت سال رایزنی منعقد شد، کاهش تعرفه‌های گمرکی میان کشورها عضو و افزایش همکاری های مشترک بود.

مسئول مرکز فرهنگی قفقاز خروج آمریکا از توافق اقلیمی «پاریس» در تاریخ ۱۳ مرداد ۱۳۹۶ را نمونه دیگری از این تعهدگریزی‌ها عنوان کرد و گفت: هدف از این پیمان که زیر نظر سازمان ملل متحد منعقد شده‌  است و تاکنون نیز ۱۴۷ کشور آن را به تصویب رسانده‌اند، کاهش قابل ملاحظه گازهای گلخانه‌ای و تلاش برای نجات کره زمین از مشکلات زیست محیطی است که ترامپ از آن نیز خارج شد.

وی تصریح کرد: آمریکا از «قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی» موسوم به «نفتا» نیز خارج شد، قراردادی که با هدف تسهیل تجارت و همکاری‌های اقتصادی میان سه کشور کانادا، آمریکا و مکزیک به امضا رسیده است

کفاش گفت: ترک «پیمان مهاجرتی سازمان ملل» موسوم به «پیمان نیویورک» در آذرماه ۱۳۹۶ از دیگر مصداق‌های تعهدگریزی دولت ترامپ است؛ پیمانی که در سال ۲۰۱۶ و با همراهی اغلب کشورهای عضو سازمان ملل منعقد شد. بر این اساس کشورهای امضا کننده متعهد شدند که حقوق پناهجویان را رعایت، محل اقامت را فراهم و دسترسی آنان به تحصیلات و شغل را تضمین کنند.

وی در پایان سخنان خود به بد عهدی های آمریکا در دوران ترامپ در ارتباط با ایران نیز اشاره کرد و گفت: ترامپ یک تعهدگریزی بزرگ و آشکار انجام داد و آن خروج از «برجام» بود؛ توافقی که دستیابی به آن بیش از یک دهه زمان برده‌ بود.

این کارشناس مسائل سیاسی به آخرین پازل های تعهدگریزی‌های آمریکا نیز اشاره کرد و گفت: اینک جهان باید خود را برای بدعهدی بعدی و تکه دیگری از پازل تعهدگریزی‌های آمریکا آماده کند و آن خروج از «سازمان تجارت جهانی» است؛ سازمانی که از مدت‌ها پیش از سوی ترامپ هدف‌گذاری شده‌ است.

وی در پایان سخنان خود خطاب به رویاپردازان داخلی نیز گفت: تعهدگریزی آمریکا منوط به دوره ترامپ نیست بلکه اینکار روال عادی کاخ سفید است چراکه این رژیم مستکبر تنها به دنبال منافع خود است و در این میان حتی مردم خودش نیز برای آنها اهمیت ندارد.

کفاش به تحولات داخلی آمریکا نیز اشاره کرد و گفت: امروز فناوری و تکنولوژی به داد مردم آمریکا رسیده و و آنها می توانند با استفاده از شبکه های اجتماعی دردهای خود را فریاد بزنند و آمریکای بدون روتوش رسانه ای  و  بزک کرده را به جهانیان نشان دهند که این خود بیانگر افول آمریکا از درون است.

انتهای پیام/ج